Η Δόμνα Σαμίου είναι μια από τις πιο εξέχουσες μορφές της ελληνικής δημοτικής μουσικής, τόσο ως τραγουδίστρια όσο και ως ερευνήτρια. Συγκέντρωσε χιλιάδες κείμενα και λαϊκές μελωδίες σε όλη την Ελλάδα, δηλ. κατά τη διάρκεια μιας πενταετούς παραμονής στην πατρίδα της. Συγκέντρωσε επίσης τεράστιες ποσότητες υλικού από Έλληνες της διασποράς.
Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στην Αθήνα σε μια από τις γειτονιές όπου είχαν εγκατασταθεί πολλοί από τους Έλληνες της Ανατολίας μετά την εκδίωξή τους από την Τουρκία. Αυτό οδήγησε στο να γίνει η Αθήνα και ο Πειραιάς ένα χωνευτήρι διαφορετικών μουσικών στυλ. Μια πλούσια μουσική παιδική ηλικία με πατέρα τραγουδιστή έθεσε τα θεμέλια για το μεγάλο της ενδιαφέρον για τη μουσική, παρόλο πουτα οικονομικά της οικογένειας ήταν φτωχά και η ζωή μερικές φορές αρκετά λιτή. Η Δόμνα ανακαλύφθηκε στην πρώιμη εφηβεία της από τον ερευνητή, μουσικό και παιδαγωγό Σίμωνα Καρά, ο οποίος έφτασε να σημαίνει πολλά για την εξέλιξή της στον χώρο.
Το καλοκαίρι του 1979, η Ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια Δόμνα Σαμίου (1928-2012) ταξίδεψε στη Σουηδία. Μαζί της ήταν το λαϊκό της συγκρότημα, αποτελούμενο από μουσικούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας, επιλεγμένες από την ίδια τη Δόμνα, καθώς και το χορευτικό της Ελένης Τσαούλη. Η Caprice Records έκανε αρκετές ηχογραφήσεις σε σχέση με αυτήν την περιοδεία, οι οποίες οδήγησαν σε μια κυκλοφορία άλμπουμ το 1980. Η περιοδεία και ο δίσκος που προέκυψε είχαν βαθιά επίδραση, όχι μόνο στους περίπου 20.000 Έλληνες που ζούσαν στη Σουηδία εκείνη την εποχή, αλλά και σε πολλούς Σουηδούς που πριν από αυτό είχαν έρθει ίσως μόνο σε επαφή με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ή την περιστασιακή μελωδία του μπουζουκιού σε μια εορταστική επίσκεψη στην Ελλάδα. Εδώ, το κοινό μυήθηκε στον πολύπλευρο μουσικό θησαυρό της Ελλάδας και ενημερώθηκε για την ιστορική της υπόσταση.
Το 1954, η Δόμνα άρχισε να εργάζεται στο τμήμα εγχώριας μουσικής της τότε Ελληνικής Ραδιοφωνίας Ραδιοφωνίας, κυρίως ως ερευνήτρια και ως παραγωγός. Ωστόσο, θα χρειαζόταν άλλα 20 χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσει τον πρώτο της δίσκο, με τα δημοφιλή ελληνικά τραγούδια της. Το 1971 παραιτείται από την Ραδιοφωνία. Την ίδια χρονιά-σταθμό αποδέχεται την πρόσκληση του Διονύση Σαββόπουλου και πρωτοεμφανίζεται στο νεανικό και αντιχουντικό Ροντέο (βλ. Η αρχή: Μπουάτ Ροντέο και Κύτταρο), σηματοδοτώντας μια μεγάλη έκτοτε στροφή στη σχέση των νέων με την παραδοσιακή μουσική. Η Δόμνα έγινε πολύ γνωστή στην Ελλάδα μετά την πτώση της στρατιωτικής χούντας το 1974, καθώς έκανε συχνά περιοδείες εντός και εκτός Ελλάδας. Η προσφορά της στην ελληνική λαϊκή μουσική απλά δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί.
Το 1974 αρχίζει η συνεργασία με την ΕΡΤ και με τους σκηνοθέτες τον Φώτο Λαμπρινό και τον Ανδρέα Θωμόπουλο και ξεκινάν να γυρίζουν στην ελληνική επαρχία είκοσι επεισόδια για την εκπομπή της ΕΡΤ «Μουσικό οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου».
Το άλμπουμ Ξενιτεμένο μου πουλί (ελεύθερη μετάφραση εδώ ως My Bird in Exile) δεν προοριζόταν απλώς ως τεκμηρίωση μιας αναγνωρισμένης περιοδείας, αλλά αντικατόπτριζε επίσης τη μουσική ως απόσταγμα της ελληνικής κουλτούρας, σκέψης, ιστορίας και τέχνης.
Το 1981 ιδρύει τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής - Δόμνα Σαμίου, με σκοπό τη διάσωση και προβολή της παραδοσιακής μουσικής. Από το 1994 δίνει μαθήματα δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων της Αθήνας.
Η Δόμνα Σαμίου πέθανε στις 10 Μαρτίου 2012, σε ηλικία 83 ετών.