Ο Δημήτρης Μητροπάνος ανήκει στους καλλιτέχνες που έχουν επιβεβαιώσει ότι ακόμη με τον ακατανίκητο θάνατο, δε μας εγκαταλείπουν ποτέ. Παραμένει άσβεστη η αγάπη που τρέφουν οι ακροατές για το πρόσωπο και τραγούδια του, φιγούρες που σφράγισαν το μουσικό στερέωμα.
Ο αξεπέραστος και αξέχαστος καλλιτέχνης έδωσε υπόσταση στον όρο «καλό λαϊκό τραγούδι» κατά μήκος των τεσσάρων δεκαετιών της διαδρομής του, πλουτίζοντας την ελληνική μουσική με αθάνατες δημιουργίες. Έφτασε εκεί όπου οι ψυχές διψούσαν και της ξεδίψασε με το πολύτιμο μέταλλο της ερμηνείας του, σαν ένα εκτυφλωτικό φως, μεταδίδοντας ακέραια τα συναισθήματα και το χαρακτηριστικό πάθος.
Σχεδόν κάθε δισκογραφική δουλειά του έχει αποτελέσει ένα σημείο – σταθμό για την ελληνική δισκογραφία. Ο λαοφιλής βάρδος του λαϊκού τραγουδιού ερμήνευσε σπουδαία τραγούδια που εμπνεύστηκαν ως επί το πλείστον σημαντικοί δημιουργοί του μουσικού στερεώματος.
Γεννήθηκε στην Αγία Μονή, μια συνοικία των Τρικάλων -από την οποία καταγόταν η μητέρα του- στις 2 Απριλίου του 1948. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον Εμφύλιο Πόλεμο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στην Ρουμανία. Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Καρδίτσας, το Καππά. Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Πρώτα ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, μετέβη στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Αχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο, άρχισε να εργάζεται ως τραγουδιστής. Χαρακτηριστικά τον φώναζαν από μικρό "βλαχάκι", λόγω και της καταγωγής του από την Θεσσαλία.
Παράλληλα, οργανώθηκε στη Νεολαία των Λαμπράκηδων, καθώς είχε ήδη πολιτικοποιηθεί από νωρίς, δεχόμενος μάλιστα απειλές ότι δε θα τον άφηναν να σπουδάσει λόγω των αριστερών του καταβολών.
Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την «Κολούμπια». Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα στον οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα». Τον Ζαμπέτα τον μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα.
Ένα μεγαλείο ανθρώπου με άποψη και ευαισθησίες, που μοιράστηκε κοινές ανησυχίες με τον κόσμο. Μία προσωπικότητα αντάξια της πορείας και του ονόματός του.
Ο Δημήτρης Μητροπάνος έφυγε αιφνιδίως στις 17 Απριλίου 2012.
Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να σαγηνεύει, να προσφέρει στιγμές και συναισθήματα μέσα από το καταπίστευμα των ασύγκριτων ερμηνειών του και να διατηρείται ζωντανός με αυτές (και με το αριστοκρατικό του ζεϊμπέκικο) στις αναμνήσεις και στις προτιμήσεις μας…
Πηγή:Hit-Channel-Wikipedia.gr