Στιχουργός σε πολύ αγαπημένα τραγούδια , ποιητής, μυθιστοριογράφος, και πόσες άλλες ασχολίες από αυτήν την σπουδαία μορφή της Ελλάδας.
Γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου το 1938. Από πατέρα Ναυτικό, έφυγε σε ηλικία 14 ετών για να μετακομίσει με την οικογένειά του στην πρωτεύουσα την Αθήνα. Τα πρώτα χρόνια κατοικούσαν στο Χαλάνδρι. Μετέπειτα μετακόμισαν στο Νέο Ψυχικό το 1960.
Το 1955 ήταν η χρονιά που γνωρίστηκε με τον Έλληνα λογοτέχνη, Άγγελο Τερζάκη ο οποίος του πρότεινε να παρακολουθήσει μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροατής.
Τελικά το 1956 γράφτηκε στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου . Το 1960 στα Ιωάννινα, ως στρατιώτης κάνοντας την θητεία του, άρχισε να γράφει τα πρώτα θεατρικά έργα και ποιήματα. «Το τρένο φεύγει στις οκτώ», που αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν από τους πρώτους τους στίχους.
Tο ποίημα με τίτλο «H τελική λύση» ήταν το πρώτο του ποίημα το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nέα Πορεία» τον Μάρτιο του 1962 και αμέσως μετά βγήκε σε κυκλοφορία η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Συνοικισμός».
Τον Οκτώβριο του 1963 ,και για δεκαέξι χρόνια εργάστηκε στο Αμερικάνικο περιοδικό «Reader’s Digest» .Τα δύο πρώτα του βιβλία με διηγήματα, Το διευθυντήριο (1964) και Η σφαγή (1965), έλαβαν εξαιρετικές κριτικές.
Στην ελληνική δισκογραφία εμφανίστηκε το 1964 . Ξεκίνησε συνεργασίες με το συνθέτη Χρήστο Λεοντή και τον Μίκη Θεοδωράκη (1967). Λόγω του καθεστώς της δικτατορίας τα συγκεκριμένα τραγούδια πρωτοκυκλοφόρησαν το 1970 στο Παρίσι. Άλλες γνωστές συνεργασίες ήταν και με τους Δήμο Μούτση και Γιάννη Μαρκόπουλο, Σταύρος Κουγιουμτζής , Γιώργος Νταλάρας ,Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Μάνος Χατζιδάκις,Γιάννης Σπανός, Γιώργος Ζαμπέτας, Σταμάτης Κραουνάκης, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Γιώργος Χατζηνάσιος, Αντώνης Βαρδής .
Ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός στον Αθήνα 9,84 και στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Επίσης έγραψε και εικονογράφησε παιδικά παραμύθια και λευκώματα με θέμα τον τόπο καταγωγής του, την Σύρο : Ενθύμιον Σύρας, Θέατρο στην Ερμούπολη κ.ά.
Το μυθιστόρημα του με τίτλο Ο Καιρός των Χρυσανθέμων, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2005. Το 2013 ο Μάνος Ελευθερίου, βραβεύθηκε για την συνολική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών.