Υπεύθυνος για τη μακροβιότερη ραδιοφωνική εκπομπή, κάτοχος μίας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές μουσικές συλλογές στον κόσμο

Υπεύθυνος για τη μακροβιότερη ραδιοφωνική εκπομπή, κάτοχος μίας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές μουσικές συλλογές στον κόσμο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος που μας έμαθε να ακούμε ξένη μουσική. Υπεύθυνος για τη μακροβιότερη ραδιοφωνική εκπομπή, κάτοχος μίας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές μουσικές συλλογές στον κόσμο, αθεράπευτα ερωτευμένος με τη μουσική. Το 1975 ξεκίνησε στην Ελληνική Ραδιοφωνία την εκπομπή ‘’Ποπ Club’’ όπου αργότερα μετονομάστηκε σε ‘’από τις 4 στις 5’’ και κατάφερε να μείνει στον αέρα για 39 χρόνια στην ίδια συχνότητα, από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί ως η μακροβιότερη καθημερινή μουσική εκπομπή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

"Αυτός "ο θρύλος" του μουσικού χώρου έχει βγάλει 20 cd για την ιστορία της μουσικής και έξι βιβλία. Και σίγουρα αναρωτιέται κανείς, θα μπορέσει η Ελλάδα να διαφυλάξει αυτή τη μουσική περιουσία;"Σε μια δύσκολη εποχή (χούντα – σκοτεινά χρόνια), από οικογένεια χωρίς χρήματα (ο πατέρας κουρέας), βρήκε τρόπους να βρει τα τραγούδια που άκουγε στους διάφορους σταθμούς (ράδιο Λουξεμβούργο, BBC κτλ) στο Μοναστηράκι. Ποιος έφερνε τους δίσκους στο Μοναστηράκι; Οι Αμερικάνοι που έκαναν τη θητεία τους στον αμερικάνικο σταθμό του ελληνικού… που όταν ερχόταν η ώρα να φύγουν… υπήρχαν συνέχεια αγγελίες: “οικογένεια αναχωρεί και πουλά τους δίσκους”.

Είχε μάθει κάθε στενό της Γλυφάδας και μάζευε ό,τι πετούσαν ή κάποιους τους αγόραζε πάμφθηνα.΄Εκδότης του ιστορικού περιοδικού Ποπ & Ροκ από το ’78 έως το ’95 περίπου, συνεργάτης στις εφημερίδες Μεσημβρινή, Ελευθεροτυπία, Βήμα κ.α, μουσικοκριτικός, διευθυντής στο ελληνικό παράρτημα της Virgin, τότε που έβγαιναν συγκλονιστικές κυκλοφορίες ταυτόχρονα με το εξωτερικό, μέλος στο αμερικάνικο Rock ‘n Roll Hall of Fame με δικαίωμα ψήφου, και βασικός υπεύθυνος ξοδέματος αμέτρητου εφηβικού χαρτζηλικίου σε δίσκους και συναυλίες, κάμποσων γενεών.

Ο Γιάννης είναι ο δάσκαλος όλων  των μουσικόφιλων αλλά και εμάς της νεότερες γενιές, όλων εμάς για τους οποίους, η βελόνα στο πικάπ, από τότε που πρωτοκάθησε επάνω στον αυλάκι του δίσκου, δεν ξανασηκώθηκε ουσιαστικά ποτέ. Το 2009 η σκηνοθέτης Νικόλ Αλεξανδροπούλου γύρισε το ντοκιμαντέρ Once In A Lifetime, που αναφέρεται στην καριέρα του.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για Κινηματογράφο και μουσική.