Το ιστορικό εργοστάσιο της COLUMBIA

Η Βρετανική εταιρία Columbia θέλησε να ανοιχτεί στην Βαλκανική και την Μέση Ανατολή και έτσι δημιούργησε εργοστασιακή μονάδα στην Αθήνα η οποία παρήγαγε γραμμόφωνα, ραδιοφώνα, φωνογραφικούς και μεγαφωνικούς δίσκους, και παντός είδους άλλων συναφών προϊόντων.

Το κτίριο βρισκόταν στην περιοχή του Περισσού στη Λεωφόρος Ηρακλείου 127. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1928 και ολοκληρώθηκε το 1929 και η έκταση του ήταν γύρω στα 14 στρέμματα.

Ο πρώτος δίσκος βγήκε στην αγορά το 1930. Στις εγκαταστάσεις ετοίμαζαν αρχικά τους δίσκους . οι δισκογραφικές εταιρείες Columbia, His Master Voice (αργότερα μετονομάστηκε σε Columbia – EMI), Odeon και Parlophone ήταν αυτές που ηχογραφούσαν στο ξεκίνημα τους δίσκους τους.

Από το 1964 και μετά η δισκογραφική παραγωγή ήταν σε φουλ δουλειά οπότε το εργοστάσιο λόγω των αναγκών έκανε ηχογραφήσεις πρωί – μεσημέρι – βράδυ για πολλά χρόνια.

Πολλά μεγάλα ονόματα και προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής και του τραγουδιού ηχογραφήσανε στην ιστορική Columbia : Τσιτσάνης, Μπιθικώτσης, Χατζιδάκις, Βέμπο, Χιώτης, Βαμβακάρης, Ξαρχάκος, Γκάτσος, Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης κ.α. Για πολλούς ήταν αν όχι το δεύτερο, το πρώτο τους σπίτι όπως είχαν δηλωσει.

Πολλοί εργαζόμενοι από όλες της ειδικότητες είχαν δουλέψει στην Columbia για να γίνει παραγωγή όλα αυτά τα χρόνια για αυτούς τους υπέροχους δίσκους που ακόμα και σήμερα μπορούμε να ακούσουμε μέσω ενός πικ-απ στο σπίτι μας η αλλού.

Το 1990 οι ηχογραφήσεις σταματάνε και το 1991 μπαίνει οριστικό λουκέτο στο εργοστάσιο. Σήμερα αν περάσει κάποιος από έξω θα διακρίνει όλη την εγκατάλειψη αυτής της θρυλικής βιομηχανίας που μεσουράνησε στα παλιά χρόνια της ελληνικής δισκογραφίας.

Πεταμένοι δίσκοι, άδειες αίθουσες άδειες, σκόρπια υλικά. Υλικό που σήμερα δεν το βρίσκεις εύκολα. Μετά από 60 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας η Columbia σίγησε εντελώς.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για Κινηματογράφο και μουσική.