Αυτό που ξεκίνησε ως σχολική μπάντα γρήγορα μετατράπηκε στο πιο hot garage act εκείνων των ημερών στην Αθήνα.

Forminx

Ah, Say Yeah! Everybody now do the shake, The Forminx are in the house! Οι καιροί πρέπει να ήταν διασκεδαστικοί τότε στη δεκαετία του εξήντα .Αυτό που ξεκίνησε ως σχολική μπάντα γρήγορα μετατράπηκε στο πιο hot garage act εκείνων των ημερών στην Αθήνα και γρήγορα ακολούθησε και η υπόλοιπη Ελλάδα... Το πρώτο συγκρότημα του Βαγγέλη «The Οι Forminx σημείωσαν επιτυχία  το 1964 και το 1965 με τραγούδια όπως οι Jeronima Yanka και Jenka Beat, και με τις ερμηνείες τους που θύμιζαν εκείνες των Beatles, προσέλκυσαν μια νέα γενιά, που αναμφίβολα εκτιμούσε τη διεθνή εμφάνιση των τοπικών ηρώων τους...

Στα τέλη της εφηβείας του, ο Βαγγέλης μπήκε σε ένα σχολικό συγκρότημα που ερμήνευσε ποπ και ροκ επιτυχίες από το εξωτερικό, εκτός από το να παίζει τη δική τους μουσική. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, το συγκρότημα προσάρμοσε το όνομα "The Forminx"  . Οι Forminx, που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα, αποτελούνταν από πέντε μέλη, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στο όργανο και τα πλήκτρα, τον Βασίλη Μπακόπουλο στην κιθάρα, τον Σωτήρη Άρνη στο μπάσο, τον Κώστα Σκόκο στα ντραμς και περιστασιακά τον Τάσο Παπασταμάτη στα κύρια φωνητικά.

Οι Forminx σημείωσαν εκπληκτική επιτυχία στη μουσική σκηνή της Ελλάδας, ένα επίτευγμα που συνήθως προορίζεται για την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική. Κάπως έτσι, με τον δυτικό ήχο και το μοντέρνο ρυθμό τους, έχουν γοητεύσει τη νέα γενιά της Ελλάδας που ήταν πρόθυμη και πεινασμένη να αποκτήσει το δικό της supergroup. Όπως κάθε χώρα γύρω από το μπλοκ.

Αν και δημοφιλείς και αν ήταν, οι Forminx θεωρούνταν κυρίως ερασιτεχνικό και ψυχαγωγικό συγκρότημα με ισχυρούς έφηβους. Έπαιζαν σε πάρτι και εκδηλώσεις καθαρά για διασκέδαση και δεν πληρώνονταν πολύ για τις συναυλίες τους. Ήταν ο ενθουσιασμός της μπάντας που τους κράτησε.

  • Τα τραγούδια θεωρήθηκαν ως επί το πλείστον συνθέσεις του Βαγγέλη με λίγα νούμερα γραμμένα από το συλλογικό συγκρότημα ή από εξωτερικούς συντελεστές. Οι στίχοι ήταν στα αγγλικά, κάτι που σίγουρα τους βοήθησε να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους Έλληνες καλλιτέχνες. Η μουσική που κυκλοφόρησε υιοθέτησε ένα από τα δύο στυλ: τα ημι-οργανικά τραγούδια με απλές αλλά πιασάρικες μελωδίες ή τις αργές μπαλάντες με τον Τάσο Παπασταμάτη. Δυστυχώς όμως, τα αγγλικά του ήταν  με μια βαριά μεσογειακή προφορά.

Μετά την επιτυχία "Jeronimo Yanka" κυκλοφόρησαν περισσότερα single και συνολικά υπήρξαν εννέα single βινυλίου 7" και ένα Χριστουγεννιάτικο EP που κυκλοφόρησε πολλά χρόνια μετά τη διάλυση του συγκροτήματος. 

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για Κινηματογράφο και μουσική.