Πριν από την ψηφιακή εποχή, τα παιδιά μας διασκέδαζαν με παιχνίδια πιο απλά, λιγότερο "εκλεπτυσμένα" τεχνολογικά. Ένα από αυτά, που γνώρισε ακμή μέχρι και τη δεκαετία του '80, ήταν το Subbuteo.
Πίσω από το Subbuteo κρύβεται ο Peter Adolph, βετεράνος της αγγλικής πολεμικής αεροπορίας, λάτρης τόσο του ποδοσφαίρου όσο και της ορνιθολογίας. Το 1947, εμπνευσμένος από το αγαπημένο του αρπακτικό, το Hobby Hawk, δημιούργησε ένα επιτραπέζιο ποδοσφαίρου ονόματι "The Hobby". Στην αρχική του μορφή, το παιχνίδι αποτελούνταν από δύο φύλλα χαρτονιού (αργότερα πλαστικό) με 20 μικροσκοπικούς παίκτες ποδοσφαίρου, 20 πλαστικές βάσεις από κουμπιά και συρμάτινα τέρματα με χάρτινα δίχτυα. Ο Adolph συνιστούσε μάλιστα ως γήπεδο μια τεντωμένη στρατιωτική κουβέρτα!
Η ιδέα του Adolph αρχικά απορρίφθηκε λόγω του γενικόλογου και παραπλανητικού ονόματος. Έτσι, επέλεξε το Subbuteo, λατινική ονομασία του Hobby Hawk, και κατοχύρωσε την εφεύρεσή του. Το Subbuteo κυκλοφόρησε το 1948 και γνώρισε άμεση επιτυχία, με τον Adolph να αφοσιώνεται πλήρως στην ανάπτυξή του. Η εκτόξευσή του ήρθε τα Χριστούγεννα του 1960 με την κυκλοφορία της τρισδιάστατης έκδοσης, καθιστώντας το ένα από τα πιο περιζήτητα δώρα της εποχής.
Σταδιακά, το παιχνίδι εξελίχθηκε. Εμφανίστηκαν μακρυμάνικες φανέλες με στρογγυλό λαιμό, χρώματα και σχέδια πιο κοντά στις αυθεντικές στολές των ομάδων, τοποθετήθηκαν προβολείς και εξέδρες.
Το 1970, ο Adolph πούλησε το Subbuteo για 250.000 λίρες, ένα τεράστιο ποσό για την εποχή. Την ίδια χρονιά διοργανώθηκε το πρώτο διεθνές πρωτάθλημα Subbuteo σε ξενοδοχείο του Λονδίνου, ενώ την επόμενη χρονιά βραβεύτηκε στην Αγγλία ως παιχνίδι της χρονιάς. Η ακμή του Subbuteo κράτησε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν άρχισε να φθίνει σιγά σιγά, δίνοντας τη θέση του στα ψηφιακά παιχνίδια.
Παρ' όλα αυτά, το Subbuteo παραμένει μια γλυκιά ανάμνηση για πολλούς, θυμίζοντάς μας μια εποχή απλούστερης διασκέδασης και φέρνοντας στο προσκήνιο την εφευρετικότητα και την αγάπη για το ποδόσφαιρο.