Η ιστορία του Θεάτρου Τέχνης

Η ιστορία του Θεάτρου Τέχνης

Ο Κάρολος Κουν, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες και θεατρικούς παραγωγούς του 20ού αιώνα, ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης το 1942, με στόχο να αλλάξει την πορεία του ελληνικού θεάτρου.

Τελευταία νέα και ειδήσεις για το Θέατρο Τέχνης

Ο Κουν ήταν μαθητής του Κ. Σ. Στανισλάφσκι, του ιδρυτή της μεθόδου Στανισλάφσκι, η οποία βασίζεται στην ψυχολογική διείσδυση του ηθοποιού στον ρόλο. Η μέθοδος αυτή άσκησε μεγάλη επιρροή στο Θέατρο Τέχνης, το οποίο έφερε το σύγχρονο θέατρο στην Ελλάδα.

Το Ζήτημα Στανισλάφσκι – Γράφει ο Αλέξανδρος Μπαλαμώτης – Tetragwno.gr

Το Θέατρο Τέχνης ανέβασε έργα από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς, όπως ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο Μπέρτολντ Μπρεχτ, ο Άρθουρ Μίλλερ, ο Τένεσι Ουίλιαμς, ο Σάμιουελ Μπέκετ και ο Ζαν Ζενέ. Παράλληλα, ανέδειξε νέους Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Ιάκωβος Καμπανέλης, ο Πέτρος Χορν, ο Γιώργος Σκούρτης, η Λούλα Αναγνωστάκη, ο Μήτσος Λαϊνάς, ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, ο Νότης Περγιάλης, ο Δημήτρης Κεχαΐδης και ο Ανδρέας Σολομός.

Ο Κουν ασχολήθηκε επίσης με το αρχαίο δράμα, το οποίο παρουσίασε με σύγχρονο τρόπο, αναδεικνύοντας την κοινωνική και πολιτική του διάσταση. Το Θέατρο Τέχνης ήταν το πρώτο θέατρό της χώρας που ανέβασε αρχαία δράματα στην Επίδαυρο, το 1952.

Στη μαγεία του Καρόλου Κουν - ΤΟ ΒΗΜΑ

«…Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας. Μόνος του ο καθένας είναι ανήμπορος. Μόνος του ο καθένας από σας τους πιο κοντινούς στην προσπάθειά μας, είναι ανήμπορος. Μαζί ίσως κάτι μπορέσουμε να κάνουμε. Το θέατρο, ως μορφή Τέχνης, δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε, ν’ αγγίξουμε ο ένας τον άλλον, να νιώσουμε μαζί μιαν αλήθεια. Να γιατί διαλέξαμε το θέατρο σα μορφή εκδήλωσης του ψυχικού μας κόσμου…»

Κάρολος Κουν
Απόσπασμα από τη διάλεξη που δόθηκε στις 17 Αυγούστου 1943 για τον Όμιλο των Φίλων του «Θεάτρου Τέχνης». Ο Κάρολος Κουν πέθανε το 1987, σε ηλικία 79 ετών. Το Θέατρο Τέχνης συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην ελληνική θεατρική σκηνή.

Κύρια σημεία

  • Ο Κάρολος Κουν ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης το 1942, με στόχο να αλλάξει την πορεία του ελληνικού θεάτρου.
  • Το Θέατρο Τέχνης έφερε το σύγχρονο θέατρο στην Ελλάδα, ανεβάζοντας έργα από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς.
  • Ο Κουν ανέδειξε νέους Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Ιάκωβος Καμπανέλης, ο Πέτρος Χορν και η Λούλα Αναγνωστάκη.
  • Ο Κουν ασχολήθηκε επίσης με το αρχαίο δράμα, το οποίο παρουσίασε με σύγχρονο τρόπο.
  • Το Θέατρο Τέχνης συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην ελληνική θεατρική σκηνή.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για Κινηματογράφο και μουσική.