Σπύρος Σκούρας: Από το Σκουροχώρι Ηλείας στην κορυφή του Χολιγουντ

Σπύρος Σκούρας: Από το Σκουροχώρι Ηλείας στην κορυφή του Χολιγουντ

Ο Σπύρος Σκούρας γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου 1893 στο Σκουροχώρι Ηλείας, Ελλάδα. Ήταν ένα από τα δέκα παιδιά ενός βοσκού. Το 1910, ο Σκούρας μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με δύο από τα αδέλφια του. Εγκαταστάθηκαν στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, όπου εργάστηκαν στον τομέα της εστίασης. Μέσα σε λίγα χρόνια, οι τρεις αδελφοί είχαν συγκεντρώσει αρκετές οικονομίες για να αγοράσουν έναν κινηματογράφο στο Σεντ Λούις, τον οποίο ονόμασαν «Ολύμπια».

Το 1920, ο Σκούρας παντρεύτηκε την ιταλοαμερικανίδα Σαρούλα Μπρουίλια. Απέκτησαν πέντε παιδιά μαζί. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, οι τρεις αδελφοί πούλησαν τα δικαιώματά τους στην εταιρεία Warner Bros. Ο Σκούρας ανέλαβε τη διεύθυνση ολόκληρου του δικτύου διανομής ταινιών της εταιρείας.

Το 1932, ο Σκούρας μεταπήδησε στην εταιρεία Fox, η οποία βρισκόταν σε οικονομική δυσπραγία. Κατάφερε να σώσει την εταιρεία από την πτώχευση και το 1935 συνέβαλε στη συγχώνευσή της με την 20th Century. Το 1942,  έγινε πρόεδρος της 20th Century Fox. Με τη βοήθεια του μεγαλοπαραγωγού Ντάριλ Ζανούκ, κατάφερε να μετατρέψει την εταιρεία σε μία από τις πιο σημαντικές του Χόλιγουντ.

Το 1953, ο Σκούρας λάνσαρε το σύστημα προβολής ευρείας οθόνης, γνωστό ως Cinemascope. Η καινοτομία αυτή του χάρισε κύρος και αίγλη στο Χόλιγουντ. Επέβλεψε προσωπικά την παραγωγή κλασικών ταινιών του Χόλιγουντ, όπως «Φλογισμένα Χείλη» (1952), «Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθιές» (1953), «Ο Χιτών» (1953), «Εφτά χρόνια φαγούρα» (1955), «Ο Βασιλιάς κι Εγώ» (1956) και «Ο κόσμος είναι δικός μου» (1961).

Ο Σκούρας ήταν επίσης υπεύθυνος για την υπογραφή συμβολαίου με την Μέριλιν Μονρόε, η οποία έγινε ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του Χόλιγουντ. Τη δεκαετία του 1960, η 20th Century Fox αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα. Το φιάσκο της ταινίας «Κλεοπάτρα» (1963), που στοίχισε στην εταιρεία 30 εκατομμύρια δολάρια, αποδόθηκε στον Σκούρα, ο οποίος παραιτήθηκε από την προεδρία της εταιρείας το 1962.

Τα επόμενα χρόνια, ασχολήθηκε με τη ναυτιλία και έχτισε ένα σεβαστό εμπορικό στόλο. Ο Σκούρας δεν ξέχασε την πρώτη του πατρίδα. Τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, ηγήθηκε της αποστολής οικονομικής βοήθειας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας μέσω του «Greek War Relief Association».

Ο Σπύρος Σκούρας πέθανε στις 16 Αυγούστου 1971, σε ηλικία 78 ετών.

 

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για Κινηματογράφο και μουσική.