Σε μια συνέντευξη του ο ηθοποιός , Γιώργος Ρήγας είχε δηλώσει οτι ο πρώτος τίτλος με τον οποίο θα κυκλοφορούσε η ταινία, ήταν Πάρτι με ούζα.
Η ταινία "Ρόδα, τσάντα και κοπάνα", σε σκηνοθεσία Όμηρου Ευστρατιάδη, προβλήθηκε για πρώτη φορά στις ελληνικές αίθουσες τη σαιζόν 1982-1983 και έκοψε 201.304 εισιτήρια, κατακτώντας την 5η θέση στην κινηματογραφική αγορά, ανάμεσα σε 48 ταινίες.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας παρέας μαθητών του ιστορικού Λυκείου Χαβαλέ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τις δυσκολίες της εφηβείας και της σχολικής ζωής. Οι καθηγητές τους είναι απογοητευμένοι από την απροσάρμοστη συμπεριφορά τους και δεν ξέρουν πώς να τους αντιμετωπίσουν.
Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία τόσο εμπορικά όσο και καλλιτεχνικά. Αποτέλεσε ένα από τα πιο δημοφιλή κινηματογραφικά έργα της δεκαετίας του 1980 και άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στην ελληνική κουλτούρα.
Η επιτυχία της ταινίας
Η επιτυχία της ταινίας οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αυθεντική και ρεαλιστική απεικόνιση της εφηβικής ζωής, η καυστική κριτική προς την εκπαιδευτική πραγματικότητα και η χιουμοριστική διάθεση. Η ταινία πραγματεύεται με χιούμορ και ειρωνεία τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι στην καθημερινότητά τους, όπως η σύγκρουση με τους γονείς και τους καθηγητές, η αναζήτηση της ταυτότητας και η ανάγκη για αποδοχή. Η ταινία ασκεί επίσης κριτική στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα, η οποία συχνά είναι στείρα και απομακρυσμένη από τις ανάγκες των μαθητών.
Οι πρωταγωνιστές
Η ταινία ανέδειξε στο ευρύ κοινό μια νέα γενιά ηθοποιών, οι οποίοι έγιναν γνωστοί και αγαπητοί από το κοινό για τους ρόλους τους.
Οι πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν οι:
- Σταμάτης Γαρδέλης (Παύλος Κορτέσης)
- Γιώργος Ρήγας (Άρης Χάλιας)
- Στηβ Ντούζος (Μπίλιας)
- Κώστας Ευριπιώτης (μαθητής)
- Νίκος Σταγόπουλος (μαθητής)
- Αντώνης Λαλάκος (Μάριος Τριανταφύλλου)
- Διονύσης Καραμανώλης (Μίλτος Καραμανώλης)
- Μίμης Φωτόπουλος (λυκειάρχης Χαβαλέ)
- Νίκος Ρίζος (καθηγητής)
- Γιάννης Γκιωνάκης (καθηγητής)
Οι συνέχειες
Η επιτυχία της ταινίας οδήγησε στη δημιουργία τριών συνεχειών, οι οποίες προβλήθηκαν το 1984, το 1985 και το 1986. Οι ταινίες αυτές δεν είχαν την ίδια επιτυχία με την πρώτη, αλλά συνέχισαν να προσελκύουν το κοινό με τους χαρακτήρες και την ατμόσφαιρά τους.