Αναλύοντας την ταινία, Ο τελευταίος των Μοϊκανών του 1992

Αναλύοντας την ταινία, Ο τελευταίος των Μοϊκανών του 1992

Ο τελευταίος των Μοϊκανών είναι ένα πολυδιαβασμένο βιβλίο του Αμερικανου συγγραφέα Τζέιμς Φενιμορ Κούπερ. Ο τελευταίος των Μοϊκανών έχει μεταφερθεί στο κινηματογράφο αρκετές φορές με πρώτη μεταφορά - και σχεδόν απόλυτα βασισμένο στο βιβλίο- το βουβό φιλμ του 1920, με πρωταγωνιστή τον Γουάλας Μπίρι. Η τελευταία κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου είναι η ταινία The last Mohicans του 1992, με πρωταγωνιστές τον Nτανιελ ντει λιουις και τη Μαντλιν Στόουν. Η συγκεκριμένη μεταφορά διαφέρει σε αρκετά σημεία από το βιβλίο, όπως Πχ το ειδύλλιο του Ναθαναήλ (Ντάνιελ Ντέι λιουις) και της Κόρα Μονρό, καθώς στο βιβλίο η Κόρα ήταν ερωτευμένη με τον νεαρό Μοϊκανο Ουνκας ( Έρικ Σβαικ) και όχι με τον Ναθαναήλ. Άλλες διαφορές, στο βιβλίο ο Μαγκουα είχε κρατήσει ως προσωπική του αιχμάλωτη τη Κόρα, ο Ναθαναήλ δεν ήταν υιοθετημένο παιδί του Τσινγκατσγκουκ, αλλά πιστός του φίλος και ο Ντάνκαν (Στιβεν γουαντινγκτον) είχε ζητήσει σε γάμο την Άλις (Τζόντι Μέι) και όχι την αδερφή της Το Last of Mohicans του 1992 είναι επίσης βασισμένο επίσης στην ομότιτλη ταινία του 1936, την οποία ο σκηνοθέτης(Μάικλ Μαν) είχε παρακολουθήσει σε παιδική ηλικία.

Αναλύοντας την ταινία, Ο τελευταίος των Μοϊκανών του 1992 είναι μια περιπέτεια εποχής, στην οποία ο Μάικλ Μαν προσπάθησε να δημιουργήσει μια ρεαλιστική μεταφορά της
εποχής στην μεγάλη οθόνη, με προσοχή στη λεπτομέρεια, από τα κοστούμια, μέχρι τα άγρια τοπία, και τα σκηνικά και τις σκηνές των μαχών. Η σκηνοθεσία είναι σχεδόν αριστουργηματική, η -βραβευμένη με Όσκαρ- μουσική θεωρείται από τα καλύτερα κινηματογραφικά soundtrack όλων των εποχών. Το ρομάντζο της Κόρα και του Ναθαναήλ «ανθίζει» μέσα στις σκηνές των μαχών και της περιπέτειας, χωρίς να τις επισκιάζει, με «τέλειες» δώσεις δράσης, ρομαντισμού και δράματος.

Οι ερμηνείες είναι δυνατές, με κορυφαία την ερμηνεία του Ντάνιελ ντει λιουις ο οποίος έζησε αρκετό καιρό στα δάση, μακριά από τον πολιτισμό και τη σύγχρονη ζωή, θέλοντας να αποδώσει πιο ρεαλιστικά το ρόλο του. Επίσης ξεχωρίζουν η Μαντλιν Στόουν, στο ρόλο της δυναμικής και ατρόμητης Κόρα, ο Γουές Σταντι, ως αδίστακτος και σκληρόκαρδος Μαγκουα, ο γενναίος και σοφός
Τσινγκατσγκουκ ( Ράσελ Μινς), ο ριψοκίνδυνος και θαρραλέος Ουνκας ( Έρικ Σβαικ) και η έφηβη τότε, Τζόντι Μέι, με τη σπαρακτική της ερμηνεία ως Άλις Μονρό, η οποία έδωσε
ρεσιτάλ ερμηνείας, κυρίως στο συγκλονιστικό φινάλε.

Στις άλλες πληροφορίες για τον «Τελευταίο των Μοϊκανών» , ο στρατηγός Μονρό – τον οποίο υποδύθηκε ο Μόρις Ροβες- ήτανε πραγματικό- ιστορικό πρόσωπο, το ίδιο και ο Γάλλος στρατηγός Μονκαλμ ( Πατρίς Σερο). Επίσης, η παράδοση του Βρετανικού οχυρού Γουίλιαμ Χένρι και η τρομερή σφαγή, όντως συνέβησαν, τον Αύγουστο του 1757, με περίπου 200 Εγγλέζους να σφαγιάζονται από τους Ινδιάνους που είχαν συμμαχήσει με τον Γαλλικό στρατό. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ιστορικές ανακρίβειες, όπως Πχ ο πραγματικός στρατηγός Μονρό επέζησε της σφαγής και πέθανε λίγο καιρό αργότερα, ενώ δεν αναφέρεται πουθενά ό,τι ο Μονρό είχε όντως δύο κόρες. ( Η ίδια ανακρίβεια αναφέρεται και στο βιβλίο) Ωστόσο, αυτές οι ανακρίβειες δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς πρόκειται για μια κινηματογραφική περιπέτεια εποχής και όχι για ντοκιμαντέρ, ή καθαρά ιστορικό φιλμ.

Μερικές ακόμη πληροφορίες :

1)O ηθοποιός που ερμήνευσε των τελευταίο των Μοϊκανών, Τσινγκατσγκουκ,( αείμνηστος Ρεσαλ Μινς) ήτανε Σιου , ακτιβιστής και ιδρυτικό μελών (American Indian Movement, ΑΙΜ), ενώ πολέμησε για τα δικαιώματα των Ινδιάνων. Ο Μάικλ Μαν τον επέλεξε για τον ρόλο επειδή ήτανε πραγματικός αγωνιστής για δικαιώματα των Ινδιάνων.

2) «Ο τελευταίος των Μοϊκανών» δεν ήτανε απλά μια ταινία για τον Μάικλ Μαν, αλλάήτανε παιδικό όνειρο του -Σπουδαίου-- σκηνοθέτη, ο οποίος είχε παρακολουθήσει στο σινεμά τη μεταφορά του 1936 ως παιδί.

3) Στη αρχική κόπια της ταινίας ο Ουνκας ( Έρικ Σβαικ) και η Αλις ( Τζόντι Μέι) είχαν μια ολοκληρωμένη ιστορία αγάπης(όπως το ειδύλλιο της Κόρα και του Ναθαναήλ) όμως αρκετές από τις σκηνές τους διαγράφηκαν επειδή αντέδρασε η μητέρα της δεκαεπτάχρονης Μει. Και κάπως έτσι όμως η ανεκπλήρωτη ιστορία τους έκανε το φινάλε πιο τραγικό και συγκλονιστικό.

Αρθρογράφος: Στέφη Καββαδά

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για Κινηματογράφο και μουσική.