Ο Μεξικανός σκηνοθέτης Alfonso Kouaron, ο οποίος πρόσφατα τιμήθηκε για το συνολικό του έργο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, είναι γνωστός για την ποικιλία στη φιλμογραφία του, που κυμαίνεται από το "Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν" (2004) μέχρι το "Ρόμα" (2018). Κατά τη διάρκεια ενός masterclass στο φεστιβάλ, μοιράστηκε σημαντικές στιγμές από την καριέρα του και έδωσε συμβουλές για τη δημιουργική διαδικασία, βασισμένες στην προσωπική του εμπειρία.
Ο Κουαρόν αναφέρθηκε επίσης στην εμπορική αποτυχία της ταινίας "Τα Παιδιά των Ανθρώπων" (2006) όταν πρωτοκυκλοφόρησε, και πώς αυτή η αποτυχία τον οδήγησε στη δημιουργία του "Gravity" (2013), μιας ταινίας σχεδιασμένης να αναζωογονήσει την καριέρα του.
Στη συνέχεια, μίλησε για την εμπειρία του με τον "Χάρι Πότερ", τονίζοντας τη σημασία της για τα μελλοντικά του έργα. «Ηξερα ότι για να κάνω τα Παιδιά των Ανθρώπων θα χρειαζόμουν οπτικά εφέ. Είπα, εντάξει, δεν ξέρω τίποτα για τα οπτικά εφέ, οπότε Ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν θα είναι το νηπιαγωγείο μου».. Οι δεξιότητες που απέκτησε εκείνη την περίοδο τον βοήθησαν σημαντικά στη δημιουργία τόσο του δυστοπικού θρίλερ όσο και του διαστημικού δράματος.
Τέλος, εξέφρασε την αγάπη του για τις ταινίες τρόμου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με το είδος στο μέλλον, παρά το γεγονός ότι η καριέρα του μέχρι τώρα χαρακτηρίζεται από εμπορικές επιτυχίες και καλλιτεχνικούς θριάμβους.
Ο Κουαρόν διευκρίνισε πως, σε αντίθεση με τον φίλο και συνεργάτη του, Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, ο οποίος προτιμά τη φαντασία και τον μεταφυσικό τρόμο, εκείνος προσανατολίζεται σε πιο «προσγειωμένες» ταινίες. Μεταξύ των προσωπικών του επιρροών ανέφερε τις ταινίες του Ρόμαν Πολάνσκι, "Το Μωρό της Ρόζμαρι" και "Ο Ένοικος".