Ο Κωνσταντίνος Κανάρης καταγράφηκε στην ιστορία όταν, σε ηλικία 29 ετών, πυρπόλησε μαζί με τους άνδρες του την τουρκική ναυαρχίδα στη Χίο, τη νύχτα της 7ης Ιουνίου 1822, προκαλώντας σημαντικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένου και του θανάτου του Τούρκου ναυάρχου Καρά Αλή. Γεννημένος το 1793, ο Κανάρης έγινε ναύαρχος πριν ασχοληθεί με την πολιτική, όπου υπηρέτησε ως πρωθυπουργός σε πέντε περιπτώσεις (1844, 1848-49, 1864, 1864-65, 1877), συνολικά για 27 μήνες.
Το σπίτι του Κανάρη στην Αθήνα βρισκόταν στην οδό Κυψέλης, στο σημερινό αριθμό 56. Μετά τον θάνατό του, στο ισόγειο του σπιτιού στεγάστηκε καφενείο-ζαχαροπλαστείο με την ονομασία "Ο Κανάρης" και ένα μανάβικο, ενώ το υπόλοιπο κτίριο συνέχισε να κατοικείται. Αν και λίγες είναι οι φωτογραφίες που σώζονται από την Οικία Κανάρη, ο ελληνικός κινηματογράφος την έχει καταγράψει σε ταινίες, προσφέροντας έτσι ένα είδος ιστορικού ντοκουμέντου.
Στην ταινία "Η Φτώχεια Θέλει Καλοπέραση" (1958), σκηνοθετημένη από τον Ορέστη Λάσκο, ο Νίκος Σταυρίδης, ένας εκ των δύο πρωταγωνιστών, μένει σε ένα δωμάτιο μιας ταπεινής αυλής. Οι σκηνές αυτές γυρίστηκαν στην αυλή της Οικίας Κανάρη, η οποία εμφανίζεται σε πολλές σκηνές, με τον δικηγόρο Κλεομένη (Κούλης Στολίγκας) να μένει στον επάνω όροφο.
Λίγα χρόνια αργότερα, στην ταινία "Μπετόβεν και Μπουζούκι" (1965), ο ίδιος σκηνοθέτης επέλεξε και πάλι την αυλή της Οικίας Κανάρη για να φιλοξενήσει το σκηνικό της ταινίας, όπου ζουν οι βασικοί πρωταγωνιστές Μένιος Ντάντας (Μίμης Φωτόπουλος) και Ντολτσέτος (Νίκος Σταυρίδης). Η ταινία ξεκινάει με σκηνές που παρουσιάζουν την αυλή και το κτίριο, ενώ στα πλάνα περιλαμβάνονται και τα δέντρα, που σύμφωνα με την παράδοση είχε φυτέψει ο ίδιος ο Κανάρης.
Στο τέλος της ταινίας, οι πρωταγωνιστές επιστρέφουν στην πια άδεια αυλή και αντικρίζουν μια επιγραφή «Προς Κατεδάφισιν». Πράγματι, στις αρχές του 1969, η Οικία Κανάρη κατεδαφίστηκε για να ανεγερθεί στη θέση της μια πολυκατοικία.
Σήμερα, στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Κυψέλης υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα που αναφέρει: «Εις τον χώρον εφ' ου ανηγέρθη η πολυκατοικία αυτή έκειτο η ταπεινή οικία εν τη οποία έζησε και απέθανεν εν έτει 1877 ο ήρως της Επαναστάσεως του 1821 ναύαρχος Κωνσταντίνος Κανάρης.