Event Horizon: θεωρείτο πλέον cult και αδιαμφησβήτητα μια από τις καλύτερες ταινίες από την κατηγορία φανταστικού και διαστημικού τρόμου.

Η ταινία Alien το 1979 έθεσε κάποια νεότερα στάνταρ για τον διαστημικό τρόμο στις κινηματογραφικές αίθουσες. Το απέραντο και απόλυτο σκοτάδι του διαστήματος ενέπνευσε στους σεναριογράφους και στους σκηνοθέτες φανταστικά εξωγήινα και μακάβρια πλάσματα. Τα ακόλουθα χρόνια που πέρασαν αρκετές ταινίες προσπάθησαν να την αντιγράψουν λιγότερο ή περισσότερο. Το Event Horizon αν και βασίζεται στο διάστημα δεν την πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο. Για την ακρίβεια, δεν έχει καμία σχέση με την σειρά Alien και ξεχωρίζει σαν μια μοναδική και καλό-γυρισμένη ταινία φαντασίας τρόμου. Εδώ δεν υπάρχει εξωγήινος να επιτίθεται στο πλήρωμα ενός διαστημόπλοιου, αλλά ένα κακό πολύ ανώτερο και παλαιό στα γεννοφάσκια της θρησκείας του χριστιανισμού.

Το 2047, λαμβάνεται ένα σήμα κινδύνου από το Event Horizon, ένα διαστημόπλοιο που εξαφανίστηκε κατά το παρθενικό του ταξίδι στο Proxima Centauri επτά χρόνια νωρίτερα. Το πλοίο επανεμφανίζεται μυστηριωδώς σε μια τροχιά σε γύρω από τον Ποσειδώνα και το σκάφος διάσωσης Lewis and Clark αποστέλλεται για έρευνα. Το πλήρωμά του σκάφους διάσωσής ο captain S.J. Millerρ, ο δεύτερος στη διοίκηση υπολοχαγός Starck, ο πιλότος Smith, ο ιατρός τεχνικός Peters, ο μηχανικός Ensign Justin, ο γιατρός D.J. και ο τεχνικός διάσωσης Cooper συνοδεύονται από τον Dr. William Weir. Που χάθηκε το Event Horizon για 7 χρόνια;

Ο Dr. Weir (Sam Neill) αποκαλύπτει πως είναι ο σχεδιαστής και κατασκευαστής του Event Horizon και ο captain S.J. Miller (Laurence Fishburne) έρχονται σε σύγκρουση σχεδόν από την πρώτη στιγμή γνωριμίας τους. Ο Dr. Weir θα αποκαλύψει πως αυτός έχει κατασκευάσει το Event Horizon. Επιπλέον θα αναφέρει πως σχεδίασε τη βαρυτική κίνηση του σκάφους με τρεις μεταλλικούς δακτυλίους να στροβιλίζονται γύρω από έναν κεντρικό πυρήνα. Η κίνηση αυτή δημιουργεί μια μαύρη τρύπα και στη συνέχεια γλιστράει το σκάφος μέσα από αυτήν, έτσι ώστε να μπορεί να διανύσει τεράστιες αποστάσεις σε ένα δευτερόλεπτο. Όπως σύντομα θα ανακαλύψουν, το σκάφος δεν πέρασε απλά σε μια άλλη διάσταση, αλλά πήγε στην κόλαση και επέστρεψε.
Ανακαλύπτουν ένα αρχείο καταγραφής βίντεο με το πλήρωμα του Event Horizon να ακρωτηριάζει ο ένας τον άλλον λίγο μετά την πρώτη εμπλοκή της μονάδας βαρύτητας. Το ημερολόγιο τελειώνει με μια λήψη του καπετάνιου του Event Horizon, που κρατά τα μάτια του βγαλμένα από τις κόγχες τους και μιλώντας τη λατινική φράση ως "Liberate tutemet ex inferis" "Σώσε τον εαυτό σου από την κόλαση".

Τα μέλη της ομάδας αρχίζουν να βιώνουν τους τρομακτικότερους φόβους τους να πραγματοποιούνται μπροστά στα μάτια τους και η δαιμονική δύναμη που έχει καταλάβει το σκάφος, τους απειλεί συνεχώς. Το σκάφος σταδιακά καταλαμβάνει εγκεφαλικά τον σχεδιαστή του τον Dr. Weir και αυτός παραδίνεται σε αυτή την δύναμη. Ένας προς ένας από την ομάδα θα αρχίσουν να χάνουν τις ζωές τους με διάφορους τρόπους, όπου στο τέλος θα μείνουν μόνο 3. Ο captain είναι θαρραλέος και ο ψύχραιμος από οποιοδήποτε άλλον στην ομάδα. Στο τέλος θα αποφασίσει να μείνει μόνος του με τον δαιμονικό πλέον Dr. Wein καταστρέφοντας με εκρηκτικά την ένωση που πείσου μέρους του σκάφους για να γλυτώσουν τουλάχιστον τα 2 εναπομένοντα μέλη του. Έτσι λοιπόν ο Captain θα ακολουθήσει αναπόφευκτα μαζί με τον Dr. Weir το σκάφος Event Horizon στο σύντομο ταξίδι του προς την κόλαση.

Η ταινία πήρε παραδόξως πολύ άσχημες κριτικές το 1997. Ανέφεραν πως θυμίζει πολύ και πως είναι αντίγραφο του Alien. Κατά την γνώμη μου δεν θυμίζει σε τίποτα τις ταινίες Alien και η αξιολόγηση της ταινίας έπρεπε να είναι ανώτερη κατά πολύ. Κόστισε 60 εκατομμύρια δολάρια και απέφερε μόνο 42 εκατομμύρια δολάρια λόγο του παραπάνω λόγου.

Το σενάριο είναι ενδιαφέρον, αφού από την πρώτη στιγμή που η ομάδα του του σωστικού σκάφους συνδέεται και μεταβαίνει στο Event Horizon, επικρατεί μια μυστήρια και νοσηρή ατμόσφαιρα που καταβάλει το θεατή. Επιπλέον έχει άριστη φωτογραφία και αξιόλογα σκηνικά και όπως είναι λογικό οι ηθοποιοί Laurence Fishburne και Sam Neill κρατάνε την ταινία και το ενδιαφέρον του θεατή. Τα ειδικά εφέ είναι και αυτά σε υψηλά επίπεδα. Με εξαίρεση τα εργαλεία που φαίνονται να είναι στο κενό μέσα στο Event Horizon και φαίνονται έντονα πως είναι 3D. Κατά τα άλλα τα οπτικά εφέ είναι πολύ πετυχημένα και αρκετά πειστικά. Έχει μια συγκεκριμένη σκηνή gore που διαρκεί περίπου 3 δευτερόλεπτα και σκηνές εναλλάσσονται πολύ γρήγορα. Αυτό φαίνεται πως ενόχλησε τάχα μου "κριτικούς" της εποχής και απαξίωσαν παγερά την ταινία. Αναρωτιέμαι τι διαφορετικό περίμεναν να δουν αφού η ταινία είναι επιστημονικής φαντασίας και τρόμου; Το Event Horizon είναι από τα καλύτερα παραδείγματα που χαρακτηρίζει γενικά τους κριτικούς ταινιών. Άσχετοι και χωρίς γούστο για τις συγκεκριμένες ταινίες. Προσωπικά πάντα απορούσα για ποιόν λόγο υπάρχουν οι κριτικοί ταινιών. Στον τομέα του ήχου υπάρχουν μυστήρια μουσικά θέματα τα οποία είναι απόλυτα κατάλληλα για το αίσθημα φόβου που θέλει η ταινία να μεταδώσει στον θεατή. Κάτι που ενόχλησε αρκετούς και προσωπικά συμφωνώ εν μέρη, είναι πως το τέλος δεν υπάρχει καμιά μεγάλη μάχη ή κάποια εντυπωσιακή σκηνή. Εκτιμώ πως θα ήταν ενδιαφέρον αν θα βλέπαμε τουλάχιστον για μια σκηνή το σκάφος Event Horizon στην κόλαση.

Η ταινία θεωρείτο πλέον cult και αδιαμφησβήτητα μια από τις καλύτερες ταινίες από την κατηγορία φανταστικού και διαστημικού τρόμου. Ουσιαστικά η ταινία βασίζεται στην ιδέα πως ο άνθρωπος σπρώχνει συνεχώς πολύ μακριά τα όρια του, σε σκοτεινά μέρη που δεν πρέπει να πλησιάσει ποτέ. Και όταν το κάνει το πληρώνει πολύ ακριβά. Επική η ατάκα του Dr. Weir σαν δαίμονας λέει στον Miller “Where we're going, we won't need eyes to see”.
Αν δεν την έχετε δει την προτείνω παρέα με ποπ-κορν και μπύρα της επιλογής σας. Σας εγγυώμαι πως θα βρείτε την ταινία ενδιαφέρον και θα διασκεδάσετε αρκετά.
Πρωταγωνιστούν:
Sam Neil – Weir
Laurence Fishburne – Captain Miller
Kathleen Quinlan – Peters
Joely Richardson – Starck
Ritchard Jones – Cooper
Jack Noseworthry – Justin
Jason Isaacs – D.J.
Sean Pertwee – Smith
Peter Marinker – Kilpack
Holley Chant - Claire

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για Κινηματογράφο και μουσική.