Το 3D έπαιξε μεγάλο ρόλο στην μαγική εικόνα του κινηματογράφου. Για τα κινούμενα σχέδια οι δυσκολίες ήταν μεγάλες. Έτσι, εφευρέθηκε, από τον William Gruber, μια καινούργια πατέντα σαν παιδικό παιχνίδι που λεγόταν View Master (1939), που ξεκίνησε να εφαρμόζει σε ειδικά κυάλια την τεχνική του 3D χρησιμοποιώντας στρογγυλές καρτέλες που έχουν απεικόνηση διπλή από φιγούρες των ηρώων της Disney.
Το view master ήταν ένα παιχνίδι που έμοιαζε με κιάλια. Στο μπροστινό του μέρος είχε μια υποδοχή, στην οποία τοποθετούνταν ένας χάρτινος δίσκος με φωτογραφίες. Κάθε μια από αυτές ήταν μια στατική τρισδιάστατη εικόνα. Κάθε δίσκος χωρούσε εφτά διαφορετικές εικόνες. Με το πάτημα ενός κουμπιού, μια ολόκληρη ιστορία 3D ξεδιπλωνόταν μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων....
Η εταιρεία Sawyer’s ήταν η πρώτη που κατασκεύασε και προώθησε το View Master μέχρι το 1966, όπου πέρασε η ιδιοκτησία στην εταιρεία GAF (General Aniline and Film Corporation), αλλά το όνομα παρέμεινε το ίδιο, μόνο που τα θέματα των καρτελών έγερναν περισσότερο προς την τηλεόραση, τις ταινίες και την ψυχαγωγία, αντί για το θέμα ταξιδιού που είχε μέχρι τότε.
Το 1981 αγοράστηκε και μετονομάστηκε σε View-Master International Group (VMI), αλλά δεν κράτησε για πολύ διότι το 1984 η εταιρεία Ideal Toy αγόρασε την VMI και είχε τον απόλυτο έλεγχο της παραγωγής των View Master. Η τέταρτη εταιρεία που διεκδίκησε την ιδιοκτησία, στα μέσα του ’80, η Tyco Toys συνέχισε την παραγωγή από το 1989 ως το 1997, όταν η Mattel, Inc. ενώθηκε με την Tyco. Η Fisher-Price, από τότε έως τώρα, κατέχει όλα τα copyrights του ονόματος View-Master και συνεχίζει να τα κατασκευάζει και να τα πουλάει.Στην Ελλάδα έγινε πολύ γνωστό τη δεκαετία του 1980.Το view master ήταν πολύ επαναστατικό, καθώς μιλάμε για μια εποχή που δεν υπήρχε καν το οικιακό βίντεο.Η διάδοση της τηλεόρασης και αργότερα του βίντεο, έκανε τo view master να ξεχαστεί.