Ταινία «Σταθμός στα χρονικά του ελληνικού κινηματογράφου»

Τον Ιανουάριο του 1966, Το χώμα βάφτηκε κόκκινο, και στους κινηματογράφους έκανε πρεμιέρα μια ασπρόμαυρη ταινία που μισό αιώνα αργότερα έμελλε να χαρακτηριστεί ως μια από της πέντε κορυφαίες Ελληνικές ταινίες όλων των εποχών.

Πρώτη ταινία της κοινοπραξίας Φίνος Φιλμ-Δαμασκηνός & Μιχαηλϊδης. Ο Βασίλης Γεωργιάδης σκηνοθέτησε αυτό το τεταμένο δράμα, μια από τις τελευταίες ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν πριν από το πραξικόπημα του 1967 που οδήγησε σε περιορισμούς στο περιεχόμενο της ταινίας. Η πλοκή αφορά αγώνες μεταξύ αγροτών και των πλούσιων ιδιοκτητών περιουσίας για τη διαίρεση της γης στις αρχές του 20ου αιώνα. Αυτή η μάχη έρχεται σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό δύο αδελφών για τις στοργές μιας γυναίκας. Οι ερμηνείες λείπουν κάπως, αλλά η σίγουρη σκηνοθεσία του Γεωργιάδη και η παρουσίαση ενός ελάχιστα γνωστoύ κεφαλαίου της ελληνικής ιστορίας οδήγησαν σε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ ως «Καλύτερης Ξένης Ταινίας». Η ταινία έχει και  στοιχεία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Γεωργιάδης μαζί με το  κινηματογραφικό συνεργείο της «Φίνος Φιλμ» κάνει τα γυρίσματα της ταινίας στη Θεσσαλία και στο «Κονάκι» της Πατουλιάς, όπως λένε το αγροτικό αρχοντικό των Ζουρνατζή — Παπαζαχαρία. 

 Οι αγώνες γης στη Θεσσαλία είναι το σκηνικό αυτού του συναρπαστικού δράματος που φέρνει τον ελληνικό κινηματογράφο όσο ποτέ πιο κοντά στο αμερικανικό γουέστερν. Το καστ δίνει εξαιρετικές  ερμηνείες και το σενάριο του Νίκου Φώσκολου είναι απλά αριστούργημα. Το όραμα του Γεωργιάδη ξυπνά τυπικά άψογα πλάνα και γεμίζει με άγριο ερωτισμό σε λυρικά σκηνικά. Οι λιγοστές σεκάνς δράσης είναι καταπληκτικές!

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Νίκος Κούρκουλος, η Μαίρη Χρονοπούλου, ο Γιάννης Βόγλης, ο Φαίδων Γεωργίτσης και ο Μάνος Κατράκης, μεγάλα εμπορικά ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου της εποχής, ενώ την επική μουσική της υπογράφει ο Μίμης Πλέσσας. Η ταινία ήταν η υποψηφιότητά  για το Βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1966, το οποίο  έχασε από την τσεχοσλοβακική ταινία «Το μαγαζάκι της κεντρικής οδού» του Γιαν Καντάρ.

Σε μια καταχώριση, που αφορούσε  την προβολή της ταινίας που έγινε στον κινηματογράφο «Αθηνά» την Κυριακή 2-1-1966, αναφέρεται ότι οι κριτικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι καλλιτέχνες χειροκροτούσαν όρθιοι μετά το τέλος της προβολής.

Υπόθεση: Στην Ελλάδα, στις αρχές του 20ου αιώνα, δύο αδέρφια από μια πλούσια οικογένεια γαιοκτημόνων έχουν αντίθετες απόψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι φτωχοί εργάτες που εργάζονται στη γη τους. Οι κολίγοι αγωνίζονται ενάντια στη καταδυνάστευση των τσιφλικάδων, στη Θεσσαλία του 1907.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για Κινηματογράφο και μουσική.