Νίκος Ξανθόπουλος: Το παιδί του λαού

Νίκος Ξανθόπουλος

Νίκος Ξανθόπουλος: Το παιδί του λαού.

Εξέφρασε μέσα από τους ρόλους του την φτώχεια της εποχής, την αδικία και τα βάσανα του Έλληνα εκείνης της φτωχής εποχής της δεκαετίας του 50 και του 60 της Ελλάδας. Οι ταινίες του μαζί με τα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη και της ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκης ήταν οι ταινίες με της περισσότερες εισπράξεις εισιτηρίων.

Ένα φτωχό παιδί από την Νέα Ιωνία που τα βιώματα του ταυτιζόντουσαν απόλυτα με τους ρόλους που έπαιξε και τον γνωρίσαμε. Μεγαλωμένος σχεδόν αποκλειστικά από τη μητέρα του καθώς ο πατέρας του έλειπε αρκετές φορές και λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων αλλά και λόγω ότι στην κατοχή φυλακίστηκε λόγω της αντιστασιακής του δράσης. το όνειρο του ήταν να γίνει φιλόλογος άλλα είχε και μια κρυφή αγάπη για το θέατρο και τελικά κατέληξε να γίνει ηθοποιός.

Σπούδασε στο Εθνικό Θέατρο και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο το 1957 στην παράσταση "Βιργινία". Στον κινηματογράφο πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στο "Το Εισπρακτοράκι" με τον Βασίλη Αυλωνίτη και τον Νίκο Ρίζο.
Επίσης συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη, παραγωγό και ιδιοκτήτη της ΚΛΑΚ ΦΙΛΜ ,Απόστολο Τεγόπουλο με τον οποίο έκανε σχεδόν όλες της ταινίες του. Η πρώτη ταινία με την ΚΛΑΚ ΦΙΛΜ ήταν οι "Πληγωμένες καρδιές σε έναν εντέλως αντίθετο ρόλο, αυτό του κακού κουνιάδου. Ένα χρόνο μετά όμως με την ταινία «Αγάπησα και πόνεσα» ξεκίνησε η τυποποίησή του σιγά σιγά ως παιδί του Λαού.

Άλλες ταινίες με την ΚΛΑΚ ΦΙΛΜ ήταν : «Η Ξεριζωμένη Γενιά» και η «Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου», η οποία έχει μείνει χαρακτηριστικά στην ιστορία με την σκήνη που ο Ξανθόπουλος παλεύει με μια αρκούδα της οποίας μέσα από την στολή ήταν ο καλός φίλος και κουμπάρος του , ο Ανέστης Βλάχος.

Ασχολήθηκε και με το τραγούδι κάνοντας 9 μεγάλους δίσκους, 55 σινγκλ με μεγάλους συνθέτες όπως οι 'Ακης Πάνου, Χρήστος Νικολόπουλος, Ξαρχάκος ,Απόστολος Καλδάρας, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε το 1973 στη σειρά Αγρίμια,
το 1981, το ημερολόγιο ενός θυρωρού", το 1994 στην τηλεοπτική δραματική σειρά "Στην κόψη του ξυραφιού", το 1989 συνεργάζεται με τον Απόστολο Τεγόπουλο και τον Πάνο Κοντέλη στο "Μινόρε μιας καρδιάς" και τέλος στο "Η αγάπη που δε γνώρισε σύνορα" στο MEGA.

Έχοντας αισθανθεί πλήρης από την όλη δόξα, την αγάπη και της επιτυχίες που εισέπραξε όλα αυτά τα χρόνια ,αποσύρθηκε για ζήσει όπως εκείνος επιθυμούσε, μακριά από τα αδιάκριτα φώτα, σε ένα κτήμα στην ανατολική Αττική, μαζί με την οικογένειά του, την αγαπημένη του σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Έφυγε από την ζωή στης 22 Ιανουαρίου 2023.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για Κινηματογράφο και μουσική.