Πάντα έχουμε ακούσει για την εξαιρετική ομορφιά και την ανεξάντλητη πλούσια κληρονομιά του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και για το σημαντικό έργο που έχει προσφέρει στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο πολιτισμός αυτός έχει αφήσει το αποτύπωμά του όχι μόνο στον τομέα των επιστημών και της γλωσσικής ανάπτυξης, αλλά και στον πλούτο των τεχνών, με μια ειδική εστίαση στη λογοτεχνία. Εκατοντάδες συγγραφείς, γεννημένοι εδώ, έχουν καταφέρει να επιβληθούν διεθνώς με τα έργα τους, μερικοί από αυτούς ακόμα και με το Νόμπελ λογοτεχνίας, ενώ πολλοί άλλοι, παρά την υποψηφιότητα, δεν κατάφεραν να το κατακτήσουν. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτούς τους συγγραφείς.
Βραβευμένοι με το Νόμπελ Λογοτεχνίας:
Γιώργος Σεφέρης (1963)
Ο Γιώργος Σεφέρης υπήρξε ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που αναγνωρίστηκε με το Νόμπελ. Το έργο του περιλαμβάνει ποίηση, μυθιστορήματα και δοκίμια, ενώ εκτός από τη δική του δημιουργία, έχει μεταφράσει και ξενόγλωσσα έργα. Το Νόμπελ του το 1963 του απονεμήθηκε για το "υπέροχο λυρικό ύφος του, που αντλεί έμπνευση από βαθιά αίσθημα για το ελληνικό πολιτισμικό ιδεώδες..."
Οδυσσέας Ελύτης (1979)
Με ποιήματα, δοκίμια και μεταφράσεις, ο Οδυσσέας Ελύτης επισήμως βραβεύθηκε "για την ποίησή του, η οποία, ενσωματώνοντας την ελληνική παράδοση, αναβιώνει με ανεβασμένη ενέργεια και πνευματική αγνότητα τις προσπάθειες του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργικότητα."
Υποψήφιοι για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας
Γιάννης Ρίτσος
Ο Γιάννης Ρίτσος ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ συνεχόμενες τέσσερις φορές. Το 1979, η Σουηδική Ακαδημία πρότεινε αυτόν και τον Οδυσσέα Ελύτη να μοιραστούν το βραβείο. Και οι δύο απέρριψαν την πρόταση, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν το θέμα. Ακόμα κι έτσι, πολλοί συνάδελφοι τους συμφώνησαν με τον τρόπο που αντιμετώπισαν την κατάσταση. Μετά το Νόμπελ του Ελύτη, ο Ρίτσος δήλωσε: "Η απονομή του βραβείου Νόμπελ στον μεγάλο μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη δεν είναι μόνο τιμή προς εκείνον, αλλά και τιμή προς το ίδιο το Νόμπελ."
Νίκος Καζαντζάκης
Ο Νίκος Καζαντζάκης, ίσως ο πιο σημαντικός ελληνικός συγγραφέας της σύγχρονης εποχής, αντιμετώπισε σκληρή κριτική για το έργο του. Αν και τα έργα του απέσπασαν εντυπωσιακή αναγνώριση στο εξωτερικό, στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία ή ακόμα και κατακρίθηκαν. Προτάθηκε για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας εννιά φορές, αλλά τελικά δεν το κέρδισε ποτέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η Ελλάδα συνέβαλε στην απόρριψή της υποψηφιότητάς του.
Άλλοι Υποψήφιοι
Μεταξύ των υποψηφίων που δεν κέρδισαν το Νόμπελ, περιλαμβάνονται οι εξής σημαντικοί συγγραφείς:
- Γεώργιος Σουρής
- Κωστής Παλαμάς
- Γιώργος Θεοτοκάς
- Γεώργιος Δροσίνης
- Γρηγόριος Ξενόπουλος
- Στρατής Μυριβήλης
- Ηλίας Σιμόπουλος
Ο Ελληνικός πολιτισμός συνεχίζει να προβάλλει την αξία του μέσα από την λογοτεχνία, με συγγραφείς που συνεχίζουν να διαπρέπουν και να κερδίζουν την αναγνώριση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο."